Duurzame stedelijke ontwikkeling Turkije

Eigen initiatief, familie Selci, 2012-2014
Opdrachtgever: eigen initiatief, familie Selci
Periode: 2012 - 2014
Locatie: landelijk, Bingöl

Van Arkel Advies ontwikkelt in samenwerking met Van Winsen Architecten en Önen Architect een visie op duurzame stedelijke ontwikkeling van Bingöl, Oost-Turkije

Blog Maarten van Arkel

Van 25 tot 29 november 2013 bracht ik samen met Willem van Winsen en Ishak Önen een werkbezoek aan Turkije. Sinds eind 2012 werken we aan een visie voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Turkije. Hiermee willen we aansluiten op de stedelijke herstructurerings- en uitbreidingsopgave die de Turkse regering zich zelf gesteld heeft. Op basis van de visie maken we een concrete uitwerking voor Bingöl, een stad in Oost-Turkije. We ontwikkelen hier ook een plan voor een kwalitatief hoogwaardig woningbouwproject met studentenhuisvesting en appartementen.Na de vlucht op Diyarbakir rijden we door het Oost-Analtolische landschap naar het noordelijker gelegen Bingöl. Uitgebreide landbouwgebieden gaan over in de zandkleurige en bijna boomloze Anatolische bergen. Na 2½ uur rijden verraadt Bingöl zich door de enorme bouwactiviteiten aan de rand van de stad. De recent gerealiseerde woongebouwen zie je overal in Turkije verrijzen. Vrijwel hetzelfde ontwerp, gekleurde metalen dakplaten en gevelpanelen, een matige bouwkwaliteit en nauwelijks aandacht voor de kwaliteit van de buitenruimte.

We hebben deze dag een interessante ontmoeting met de Familie Elçi, onze opdrachtgever voor het woningbouwproject. De familie is erg enthousiast over ons plan. De financiële haalbaarheid is nog wel een lastige puzzel. We spreken in Bingöl ook uitgebreid over de keuzes die gemaakt worden bij de stedelijke schaalsprong die de stad gaat doormaken. Van 100.00 naar bijna 300.000 inwoners in nauwelijks 15 jaar tijd! De stadsuitbreiding is gepland in de meest vruchtbare riviervallei. En dat terwijl de landbouw als economische peiler nr. 1 is benoem in de regionale structuurschets. Hier kan de Nederlandse ervaring van duurzame, integrale gebiedsontwikkeling met oog voor de lange termijn goed van pas komen.

De laatste dagen van ons bezoek zijn we in Istanbul. Hier hebben we enkele inspirerende gesprekken. Bij NEF projectontwikkeling laten we ons uitgebreid voorlichten over de innovatieve aanpak bij de ontwikkeling van appartementgebouwen. Ook hebben we een verrassend en inspirerende ontmoeting met de initiatiefnemers van TAK, het ontwerpatelier Kadiköy, dhr. Faruk Göksu en Sila Akalp. Samen met Kentsel Strateji werkt het atelier op een participatieve wijze aan duurzame stedelijke herstructurering. Een prima aanpak en voor ons heel herkenbaar. Voor een 40-tal Anatolische steden staan visies op stapel. We spreken af om te verkennen hoe de TAK-aanpak die van ons kan verrijken en andersom. Achter de stad Bingöl wordt alvast de naam van ons internationale team gezet. Veelbelovend!