Bedrijfscultuur verbeteren?

Krapte op de arbeidsmarkt, tevreden medewerkers het nieuwe goud?

TVA advies bedrijfscultuur

Wat… een Bedrijfscultuur?

Een bedrijfscultuur is de verzameling van normen, waarden, overtuigingen, rituelen, gedragingen, en gewoontes die bepalen hoe mensen met elkaar omgaan binnen een bedrijf. Het kan worden gezien als het DNA van een bedrijf. Een bedrijfscultuur bestaat altijd, ook als je dit niet omschreven hebt. Een cultuur op zijn beloop laten is geen optie omdat er verschillende culturen binnen je bedrijf zullen ontstaan. Dit kan leiden tot een slechte werksfeer en zelfs grensoverschrijdend gedrag! Daarom is het definiëren van een bedrijfscultuur wel een democratisch proces. De medewerkers weten als geen ander wat typisch omgangsvormen zijn binnen het bedrijf en wat wel en niet binnen de grenzen past. Laat ze meedenken in dit proces. Een positieve bedrijfscultuur leidt tot betere prestaties, hogere productiviteit, een goed moraal en tevreden medewerkers en daardoor een lager verloop en minder kosten. Ontzettend belangrijk dus!

Start, definieer de bedrijfscultuur

Het is dus belangrijk om de bedrijfscultuur vast te leggen in een handboek. Het definiëren van een cultuur is veel werk maar door de bedrijfscultuur grondig uit te pluizen maak je in één keer vele toekomstige beslissingen. Zo leg je bijvoorbeeld vast wat te doen bij verjaardagen of gelegenheden, hoe de contracten en vacature teksten opgesteld moeten worden, hoe we met elkaar omgaan binnen het bedrijf, wat voor type mens er past binnen je organisatie en vele andere beslissingen. Het is belangrijk om je medewerkers mee te laten denken in dit proces. Hulp nodig bij het definiëren van een bedrijfscultuur of het opstellen van een handboek, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Hier alvast 5 tips voor het verbeteren van de bedrijfscultuur. 

TVA advies bedrijfscultuur
TVA advies bedrijfscultuur

Wat… een Bedrijfscultuur?

Een bedrijfscultuur is de verzameling van normen, waarden, overtuigingen, rituelen, gedragingen, en gewoontes die bepalen hoe mensen met elkaar omgaan binnen een bedrijf. Het kan worden gezien als het DNA van een bedrijf. Een bedrijfscultuur bestaat altijd, ook als je dit niet omschreven hebt. Een cultuur op zijn beloop laten is geen optie omdat er verschillende culturen binnen je bedrijf zullen ontstaan. Dit kan leiden tot een slechte werksfeer en zelfs grensoverschrijdend gedrag! Daarom is het definiëren van een bedrijfscultuur wel een democratisch proces. De medewerkers weten als geen ander wat typisch omgangsvormen zijn binnen het bedrijf en wat wel en niet binnen de grenzen past. Laat ze meedenken in dit proces. Een positieve bedrijfscultuur leidt tot betere prestaties, hogere productiviteit, een goed moraal en tevreden medewerkers en daardoor een lager verloop en minder kosten. Ontzettend belangrijk dus!

TVA advies bedrijfscultuur

Start, definieer de bedrijfscultuur

Het is dus belangrijk om de bedrijfscultuur vast te leggen in een handboek. Het definiëren van een cultuur is veel werk maar door de bedrijfscultuur grondig uit te pluizen maak je in één keer vele toekomstige beslissingen. Zo leg je bijvoorbeeld vast wat te doen bij verjaardagen of gelegenheden, hoe de contracten en vacature teksten opgesteld moeten worden, hoe we met elkaar omgaan binnen het bedrijf, wat voor type mens er past binnen je organisatie en vele andere beslissingen. Het is belangrijk om je medewerkers mee te laten denken in dit proces. Hulp nodig bij het definiëren van een bedrijfscultuur of het opstellen van een handboek, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Hier alvast 5 tips voor het verbeteren van de bedrijfscultuur.

5 tips voor het verbeteren van de bedrijfscultuur

Definieer en schrijf uit.

Het is belangrijk om een ​​bedrijfscultuur samen met je medewerkers uit te schrijven om het zo niet op het beloop te laten. Zorg ervoor dat deze informatie en aanvullingen regelmatig worden gecommuniceerd naar alle medewerkers. Door deze informatie te delen, zullen medewerkers begrijpen wat er van hen wordt verwacht en zullen ze zich meer verbonden voelen met het bedrijf.

Bedenk gewoontes en rituelen.

Wat doen wij als er iemand jarig is, bij ziekte, jubilea of gewoon zomaar? Er is altijd wel wat te vieren, maar zorg ervoor dat dit in lijn is met de bedrijfscultuur! Krijgt een jarige binnen jouw bedrijf bijvoorbeeld een bloemetje of kies je ervoor om een cadeau te geven dat past in de filosofie achter de bedrijfscultuur. 

Gedragscode.

#meto, woke, de cancelcultuur en nog vele andere onderwerpen passeerde het nieuws de afgelopen jaren. Gedrag en bespreekbaar maken daarvan  is een belangrijk thema binnen de bedrijfscultuur. Hoe gaan we met elkaar om, wat is toelaatbaar en wat is grensoverschrijdend. Het definiëren, communiceren, en het bespreekbaar maken van dit thema is ontzettend belangrijk. 

Feesten & Teambuilding.

Nog geen vrijdagmiddagborrel, bedrijfsfeest, sportactiviteit of teambuildingsdag gepland? Doe dit vandaag nog! Het vieren van successen, het afsluiten en napraten van een werkweek, of een uurtje sporten gedurende de werkweek zorgt voor ontlading en teamgevoel. Zo voorkom je dat medewerkers het werk mee naar huis nemen, dat je team elkaar beter leert kennen en het zorgt voor sterke werkrelaties.

Out of the box & extra

Er zijn nog vele andere manieren om je bedrijfscultuur te verbeteren! Zorg ervoor dat je ‘out of the box’ denkt, dat je waarde toevoegt en dat het past binnen het team en het bedrijf. Zorg ervoor dat de mens altijd centraal staat, het liefst op een verrassende en unieke manier.  Zo kan je bijvoorbeeld je contracten of vacatureteksten op een leesbare en leuke wijze opstellen of een medewerker pagina maken waar de medewerkers successen en verhalen kunnen delen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!